Sernik japoński

Na pewno wiele z Was słyszało już o serniku japońskim. Zastanawialiście się jak go przygotować? Jeśli tak, ten przepis zobrazuje Wam, jak krok po kroku upiec pyszny sernik japoński w swoim domu.

Sernik japoński można przygotować z kilku ogólnodostępnych produktów, które można zakupić w każdym sklepie. Głównym składnikiem sernika są jajka, z białek ubijamy pianę, dzięki czemu sernik jest tak puszysty i delikatny. Pozostałe składniki to masło, serek kremowy Philadelphia, mleko, mąka i cukier.

Sernik japoński jest bardzo łatwy w przygotowaniu i możecie go upiec w każdej chwili. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki lub jako smaczny deser, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego.

PRZEPIS NA SERNIK JAPOŃSKI

Składniki

  • 50 g masła
  • 250 g serka kremowego philadelphia
  • 100 ml mleka 2%
  • łyżka soku z cytryny
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • 140 g cukru
  • 6 jaj

Wykonanie

  • Masło, mleko, serek umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym gazie aż masło się rozpuści i składniki się połączą.  Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszać.
  • Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Białka delikatnie połączyć z masą serową. 
  • Blaszkę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do dużej blaszki nalać wrzątku,  wysokość około 1 cm. Na blaszce z wodą delikatnie umieścić sernik. 
  • Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w  temperaturze 140º przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.