Zapiekanka pulpetowa
Zapiekanka pulpetowa to przepyszne danie jednogarnkowe, które robi się praktycznie samo. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu, zalewamy aromatyczną zalewą i pieczemy. Idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację.
Mięso mielone przygotowane w taki sposób jest niezwykle soczyste i delikatne, a ryż bardzo aromatyczny. Zapiekanka pulpetowa to wyjątkowe danie. Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne. Jeśli szukacie pomysłu na smaczną zapiekanką obiadową, to serdecznie polecam wypróbować ten przepis.
ZAPIEKANKA PULPETOWA
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 1 godzina | Liczna porcji: 4
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g ryżu
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 por
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Zalewa
- 600 ml gorącej wody
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać.
2. Pora pokroić w półkrążki, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce.
3. Do 600 ml gorącej wody dodać ketchup, cukier, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Następnie wrzucić marchew oraz pora. Wymieszać.
5. Z mięsa mielonego uformować małe pulpety i poukładać na ryżu.
6. Przygotowaną zalewą zalać naczynie z zawartością.
7. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia przez 60 minut. Funkcja grzania góra-dół.