Ciastka francuskie z makiem

Ciastka francuskie z makiem

Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka z makiem, które idealnie sprawdzą się na święta lub na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie wymagają dużej ilości składników i pracy, a smakują obłędnie. Jeśli lubicie takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego, to te ciastka z makiem z pewnością przypadną wam do gustu.

CIASTKA FRANCUSKIE Z MAKIEM PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300 g masy makowej
  • 1 żółtko
  • cukier puder

Przygotowanie

1. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraciki.

2. Na każdy kawałek nałożyć porcję masy makowej i rozmasować po całej powierzchni, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.

3. Dwa przeciwległe boki ciasta zlepić ze sobą tworząc kopertę.

4. Tak przygotowane ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu ciastka posypać cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z makiem przepis
Przepis na ciastka francuskie z makiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − sześć =