Bardzo czekoladowe brownie
Brownie to przepyszny, czekoladowy deser, znany chyba na całym świecie. Charakteryzuje go ciężka, wilgotna konsystencja i bardzo aksamitny smak.
Ciasto brownie to idealna propozycja dla miłośników czekolady i nie tylko. Składa się z prostych składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.
BROWNIE PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
Ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 130 g gorzkiej czekolady
- 130 ml mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki rumu
- 80 g cukru
- 70 g masła
- 1 czubata łyżka kakao
Polewa czekoladowa
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
Ciasto:
- Do metalowej miski wrzucić masło, czekoladę połamaną na mniejsze kawałki oraz wlać mleko i rum. Całość podgrzać w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Do misy miksera wbić jajka i ubić na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier.
- Następnie do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie przemieszać za pomocą szpatułki.
- Kolejno do masy powoli wlewać ciepłą masę czekoladową, cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia.
Polewa:
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady wraz ze śmietanką. Mieszać do połączenia składników.
- Gotową polewą polać ciasto.