Ciasto z wafelkami Grześki

Ciasto z wafelkami Grześki

Bardzo smaczne i ekspresowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem puszystego kremu i wafelków Grześki. Idealne na każdą nadarzającą się okazję. Na spotkania rodzinne, urodziny, imieniny a szczególnie na święta.

Ciasto składa się z kilku prostych składników, a główną rolę odgrywają w nim wafelki Grześki, które podkręcają cudowny smak tego deseru. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia, nie ma opcji, że nie wyjdzie 🙂

PRZEPIS NA CIASTO Z WAFELKAMI GRZEŚKI

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 6 wafelków Grześki
  • ok 40 herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. 
  • Na herbatnikach rozprowadzamy dżem porzeczkowy, następnie układamy kolejną warstwę herbatników. 
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy serek mascarpone.
  • 5 wafelków Grześki kroimy w kosteczkę, wsypujemy do masy. Całość miksujemy, by wafelki się rozdrobniły i połączyły z masą. 
  • Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonym wafelkiem Grześkiem. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Ciasto z wafelkami Grześki bez pieczenia
Ciasto z wafelkami Grześki przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 4 =