Zapiekanki inaczej
Któż nie lubi zapiekanek? Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Idealne sprawdzają się w sytuacji gdy nie mamy pomysłu co przygotować na obiad.
Dzisiaj propozycja na zapiekanki z cukinii. Smakują również wyśmienicie co tradycyjne, jednak ich cechą charakterystyczną jest to, że zamiast pieczywa znajduje się cukinia! Prawda, że wyglądają nieziemsko? Smakują jeszcze lepiej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe zapiekanki.
ZAPIEKANKI INACZEJ PRZEPIS
Składniki (na 4 zapiekanki)
- 2 średnie cukinie
- 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
- 150 g żółtego sera
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na osobnej patelni na odrobinie masła. Następnie wrzucamy drobno pokrojone pieczarki i całość dusimy przez kilka minut.
3. Z cukinii odcinamy końcówki. Następnie przecinamy je wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut do odparowania wody.
4. Na każdy kawałek cukinii nakładamy porcję kurczaka, następnie pieczarki i na koniec posypujemy startym na tarce serem.
5. Cukinie z farszem układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 30 minut.
6. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.