Pieczone ziemniaczki gyrosowe

Dzisiaj pomysł na szybką przekąskę – pieczone ziemniaczki gyrosowe! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie na kolację, lub jako przekąska w ciągu dnia. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować!

Składniki

  • mała pierś z kurczaka
  • łyżka przyprawy gyros
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 10 g kukurydzy
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros wymieszać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

  2. Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulkę w talarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

  3. Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plastry. Posmarować je olejem, i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 st. i piec około 20 minut.

  4. Po tym czasie wyciągnąć ziemniaki nałożyć na nie składniki: kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulkę. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Gotowe ziemniaczki polać ketchupem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − siedem =