Zapiekanka z zupek chińskich i kurczaka
Dziś mam dla Was przepis na zapiekankę z zupek chińskich z kurczakiem i warzywami. Prosty i smaczny pomysł na szybki i sycący obiad.
U mnie w domu uwielbiamy przygotowywać zapiekanki, ponieważ są szybkie, smaczne i możemy je dowolnie komponować i modyfikować. Dzisiejsza zapiekanka obiadowa powstała ze składników, które akurat miałam pod ręką. Zapiekanka wyszła przepyszna i bardzo posmakowała rodzinie. Polecam wypróbować.
ZAPIEKANKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 zupka chińska
- 1 papryka czerwona
- 150 g sera mozzarella
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mały por
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać wrzącą wodą tak, by przykryć makaron. Odstawić na kilka minut, by makaron napęczniał, a następnie odcedzić na sitku.
2. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
3. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kosteczkę.
4. Pora w półkrążki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem tworząc sos.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość posypać startą na tarce mozzarellą.
7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 30 min.