Udka z piekarnika
Udka zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis na udka z piekarnika sprawdzi się na co dzień, ale także na nadarzające się w ciągu roku wyjątkowe dla nas okazje.
Sekret idealnych udek tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, wyraziste, wręcz idealne. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, by przeleżały całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne.
Udka zapiekane można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.
PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE
Składniki
- 5-6 udek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać.
- Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso.
- Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki.
- Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200° pod przykryciem.
A gdzie sól ?
Nie dodawałam soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony 🙂