Udka z piekarnika

Udka zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis na udka z piekarnika sprawdzi się na co dzień, ale także na nadarzające się w ciągu roku wyjątkowe dla nas okazje.

Sekret idealnych udek tkwi w odpowiednio przygotowanej marynacie, która sprawia, że mięso jest soczyste, wyraziste, wręcz idealne. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, by przeleżały całą noc w marynacie. Wówczas całe mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie najsmaczniejsze. Można także je przygotować kilka godzin przed zapiekaniem, będzie równie smaczne.

Udka zapiekane można podawać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.

PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE

Składniki

  • 5-6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać. 

  2. Z mięsa zdjąć skórę. Mięso ponacinać na krzyż. Dzięki temu przyprawy wnikną w mięso. 

  3. Mięso zamarynować w przyprawach. Odstawić minimum na godzinę, najlepiej na całą noc do lodówki. 

  4. Piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 200° pod przykryciem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Komentarze do “Udka z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 9 =