Piernik przekładany masą krówkową

Piernik przekładany masą krówkową

Piernik to cudowny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na pyszny piernik przekładany masą krówkową, który nie tylko pięknie wygląda, ale i niesamowicie smakuje. Piernik jest mięciutki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Dodatek masy krówkowej dodaje mu charakteru i wyrazistości.

PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 20 g kakao
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 mała puszka masy krówkowej

Przygotowanie

1. W rondelku roztopić masło. Następnie dodać cukier i wymieszać do połączenia.

2. Kolejno dodać cynamon, kakao, przyprawę do piernika i powidła śliwkowe. Wymieszać i zdjąć z palnika.

3. Po kilku minutach dodać mleko, roztrzepane jajka, kawę zbożową i sodę oczyszczoną. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki.

4. Na koniec ciągle mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę.

5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

6. Piec przez 45 minut w 175 stopniach.

7. Po upieczeniu piernik wyjąć z piekarnika i ostawić do przestygnięcia. Następnie przeciąć na 3 części i przełożyć masą krówkową.

8. Polewa: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać piernik.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 + czternaście =