Piernik przekładany masą krówkową
![Piernik przekładany masą krówkową](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/12/przepis-na-piernik-z-masa-krowkowa.jpg)
Piernik to cudowny wypiek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na pyszny piernik przekładany masą krówkową, który nie tylko pięknie wygląda, ale i niesamowicie smakuje. Piernik jest mięciutki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Dodatek masy krówkowej dodaje mu charakteru i wyrazistości.
PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ KRÓWKOWĄ PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 60 ml śmietanki kremówki
- 20 g kakao
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1 mała puszka masy krówkowej
Przygotowanie
1. W rondelku roztopić masło. Następnie dodać cukier i wymieszać do połączenia.
2. Kolejno dodać cynamon, kakao, przyprawę do piernika i powidła śliwkowe. Wymieszać i zdjąć z palnika.
3. Po kilku minutach dodać mleko, roztrzepane jajka, kawę zbożową i sodę oczyszczoną. Całość energicznie wymieszać za pomocą łyżki.
4. Na koniec ciągle mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę.
5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
6. Piec przez 45 minut w 175 stopniach.
7. Po upieczeniu piernik wyjąć z piekarnika i ostawić do przestygnięcia. Następnie przeciąć na 3 części i przełożyć masą krówkową.
8. Polewa: żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać piernik.