Oponki z sera z wiaderka

Oponki z sera z wiaderka

Oponki z sera z wiaderka to świetna przekąska na tłusty czwartek i nie tylko. Rewelacyjnie smakują, są puszyste i mięciutkie. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest bardzo prosty, dlatego przygotuje go nawet osoba, która rzadko zagląda do kuchni. Polecam również wypróbować nasz przepis na tradycyjne pączki, które smakują lepiej niż niejednej cukierni.

OPONKI Z SERA Z WIADERKA PRZEPIS

Składniki

  • 250 g sera twarogowego z wiaderka
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Do miski przesiewamy mąkę i dodać ser, cukry, żółtka, śmietanę, sodę oraz ocet. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto.

2. Wyrobione ciasto przekłądamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.

3. W cieście wykrawamy kółeczka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku, mniejsze otwory, za pomocą kieliszka.

4. Przygotowane oponki wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

5. Następnie osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × dwa =