Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki to prosta i smaczna sałatka ze świeżą gruszką, sałatą, orzechami i odrobiną sera feta. Połączenie tych składników pasuje do siebie idealnie, a smaki rewelacyjnie się uzupełniają. Takie carpaccio z gruszki jest świetną przekąską zarówno w ciagu dnia jak i na lekką kolację. Będzie także wspaniałą przystawką na imprezie, ponieważ pięknie prezentuje się na talerzu.

PRZEPIS NA CARPACCIO Z GRUSZKI

Składniki

  • 2 gruszki
  • duża garść rukoli lub mieszanki sałat
  • ok. 50 g sera feta
  • szklanka orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

1 Składniki na sos łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na talerzu.

3. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Układamy na gruszce.

4. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy jako kolejna warstwa.

5 Całość posypujemy orzechami. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.

Carpaccio z gruszki przepis
sałatka z gruszką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście + cztery =