Kurczak w kremowym sosie z cukinią i marchewką
Kurczak duszony w śmietankowym sosie z cukinią, marchewką i cebulką, to świetny pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Takie danie możemy podawać z ziemniaczkami, makaronem lub ryżem.
Przepis na kurczaka w kremowym sosie z cukinią i marchewką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki, postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że danie wyjdzie przepyszne!
KURCZAK W KREMOWYM SOSIE Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ PRZEPIS
Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- przyprawa gyros
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Przypraw przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Usmaż na odrobinie tłuszczu.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na osobnej patelni.
3. Cukinię umyj i wydrąż z niej nasiona. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Marchewki obierz i również zetrzyj na tarce. Starte warzywa przełóż na patelnię z cebulą. Chwile podsmaż.
5. Następnie wlej bulion warzywny. Całość przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.
6. Kolejno dodaj kurkumę i słodką paprykę. Wymieszaj.
7. Na patelnię z warzywami przełóż usmażonego kurczaka. Całość ponownie przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
8. Do śmietany dodaj kilka łyżek wywaru z patelni aby ją „zahartować”, wymieszaj i wlej na patelnię. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, często mieszając, by sos zgęstniał. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.