Rożki z ciasta francuskiego

Rożki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który doskonale nadaje się do przyrządzania oryginalnych dań, deserów i przekąsek. Ciasto francuskie nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku, dlatego można je łączyć z czym popadnie.

Dziś mam dla was propozycję na pyszne rożki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na domową imprezę, lub na kolację. Rożki z ciasta francuskiego są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo dobre w smaku. Polecam wypróbować!

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g sera mozzarella
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła. Następnie wrzucić pokrojone drobno pieczarki i całość dusić do momentu, aż odparuje z nich woda. Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.

2. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o małych oczkach.

3. Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki o boku ok. 10 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem, posypać serem i nałożyć łyżkę pieczarek z cebulą. Skleić brzegi ciasta tworząc trójkąty i docisnąć widelcem. Wierzch lekko ponacinać nożem.

4. Rożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.

rożki z serem pieczarkami
przekąska z ciasta francuskiego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście + 19 =