Udka pieczone na ryżu
Udka pieczone na ryżu to danie jednogarnkowe, czyli takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.
Potrawa udka z kurczaka pieczone na ryżu jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Mięso jest soczyste i miękkie, a ryż aromatyczny. Idealna propozycja na rodzinny obiad, lub kolację. Do udek nie musimy już przygotowywać żadnych dodatków, wystarczy tylko ulubiona surówka.
PRZEPIS NA UDKA PIECZONE NA RYŻU
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 1 torebka ryżu (150g)
- 1 cebula
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka z oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 ml wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Udka z kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Jeśli jednak chcemy, aby kurczak był bardziej chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy.
2. Przyprawę do kurczaka, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z łyżką oliwy. Taką mieszanką nacieramy nasze udka.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy surowy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w krążki cebulę, a na nią układamy zamarynowane mięso.
4. 500 ml wody zagotowujemy, dodajemy do niej 4 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz. Po wymieszaniu, mieszanką zalewamy naczynie.
5. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-70 minut bez przykrycia.