Ciasto fantazja

Ciasto fantazja

Ciasto fantazja to kolejny smaczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Wypiek ten składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego masą kajmakową, herbatnikami, dżemem porzeczkowym oraz pyszną i puszystą masą śmietanową. Połączenie tych wszystkich składników ze sobą smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować ciasto fantazja. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO FANTAZJA

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 20 g skrobii ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

MASA

  • 600 ml śmietany krówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody

DODATKOWO

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 słoik dżemu z czarnej pożyczki
  • duża paczka herbatników

Wykonanie

  • Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę przy użyciu miskera. Kiedy białka się spienią dodać sól. Kolejno, do gęstej masy stopniowo dodać cukier. Dokładnie ubić na sztywną pianę.
  • W kolejnym kroku ciągle ubijając na małych obrotach dodawać żółtka.
  • Mąkę połączyć ze skrobią oraz kakao i dodać do masy jajecznej, wymieszać. 
  • Kolejno dodać łyżeczkę wody i delikatnie wymieszać. 
  • Masę przełożyć do blaszki 24×36 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzanie góra dół przez 20-25 minut do suchego patyczka. 
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną we wrzątku, ale przestygniętą  żelatynę.
  • Przestygnięty biszkopt posmarować masą kajmakową. 
  • Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników. 
  • Na herbatniki wyłożyć dżem porzeczkowy. 
  • Na dżem rozprowadzić przygotowaną masę śmietanową.
  • Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.