Pierożki z ciasta filo z szynką i serem

Pierożki z ciasta filo z szynką i serem

Ciasto filo to uniwersalny produkt, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych przekąsek, włączając w to wytrawne dania i desery. Dziś mam dla Was przepis na pierożki z ciasta filo z szynką i serem. Bardzo fajna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezy lub na kolację. Pierożki są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne. Z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.

PIEROŻKI Z CIASTA FILO Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 200 g szynki w kawałku
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • garść sezamu
  • odrobina oliwy
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Ser oraz szynkę zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Dodać majonez i ketchup. Wymieszać.

2. Każdy kawałek ciasta filo podzielić na 5 części, wzdłuż krótszego boku.

3. Następnie każdy kawałek posmarować oliwą. Przy brzegu wyłożyć porcję farszu. Składać ciasto na kształt trójkąta, na całej długości płata.

4. Tak przygotowane pierożki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, do zarumienienia.

6. Podawać z ulubionym sosem.

Pierożki z ciasta filo z szynką i serem przepis
Pierożki z ciasta filo

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − 5 =