Bigos z młodej kapusty

Wiosna to sezon na młodą kapustę. Warto wówczas zakupić główkę i przygotować bigos z młodej kapusty. Ten bigos różni się troszkę od tradycyjnego bigosu, przygotowywanego z białej kapusty. Jest bardziej delikatny, a sam czas gotowania młodej kapusty jest dużo krótszy.

W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, cebulki i kiełbaski podsmażanej na smalcu. Dzięki niemu bigos ma piękny zapach i cudowny smak. Tak przygotowane danie z młodej kapusty możemy zaserwować na obiad, a także kolację.

Zapraszam serdecznie na domowy bigos z młodej kapusty. Szybki smaczni i pełen świeżych warzyw.

PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie

  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie myjemy, szatkujemy i przekładamy go garnka.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce smalcu. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną kiełbasę, całość chwilę dusić, a następnie przełożyć do kapusty.
  • Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, sól, ziarna ziela, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Całość dusimy do miękkości na małym ogniu.
  • Pod koniec duszenia dodajemy ocet oraz koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.