Ciasto z czarnym kakao

Dziś mamy dla was przepis na ciasto z czarnym kakao – mocno czekoladowym, niemal atramentowo ciemnym proszkiem, który przemienia zwykłe ciasto w prawdziwy cukierniczy majstersztyk.
Dlaczego warto spróbować?
– Ciasto wychodzi niemal czarne, ale bez dodatku sztucznych barwników.
– Czarne kakao dodaje głębi i charakteru, która zachwyci wszystkich fanów czekoladowych wypieków.
– Intensywne, głębokie i absolutnie wyjątkowe w smaku.
Ciasto z czarnym kakao jest mięciutkie, wilgotne i pięknie prezentuje się na stole. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji użyć tego wyjątkowego produktu, to polecam spróbować. To mały dodatek, który robi wielką różnicę.
CIASTO Z CZARNYM KAKAO PRZEPIS
Składniki
- 2 jajka
- 320 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wrzątku
- 5 g czarnego kakao
- 65 g kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa
- 80 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę mieszamy z kakao, cukrem i sodą.
- Olej łączymy z jogurtem naturalnym i jajkami.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych, wlewamy wrzątek i całość mieszamy do połączenia.
- Ciasto przekładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Polewa: czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.




