Ciasto z czarnym kakao

Ciasto z czarnym kakao

Dziś mamy dla was przepis na ciasto z czarnym kakao – mocno czekoladowym, niemal atramentowo ciemnym proszkiem, który przemienia zwykłe ciasto w prawdziwy cukierniczy majstersztyk.

Dlaczego warto spróbować?

– Ciasto wychodzi niemal czarne, ale bez dodatku sztucznych barwników.

– Czarne kakao dodaje głębi i charakteru, która zachwyci wszystkich fanów czekoladowych wypieków.

– Intensywne, głębokie i absolutnie wyjątkowe w smaku.

Ciasto z czarnym kakao jest mięciutkie, wilgotne i pięknie prezentuje się na stole. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji użyć tego wyjątkowego produktu, to polecam spróbować. To mały dodatek, który robi wielką różnicę.

CIASTO Z CZARNYM KAKAO PRZEPIS

Składniki

  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wrzątku
  • 5 g czarnego kakao
  • 65 g kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę mieszamy z kakao, cukrem i sodą.

  2. Olej łączymy z jogurtem naturalnym i jajkami.

  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych, wlewamy wrzątek i całość mieszamy do połączenia.

  4. Ciasto przekładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

  6. Polewa: czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto z czarnym kakao przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 144

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − 7 =