Tortowa zapiekanka z tortilli
Tortowa zapiekanka z tortilli to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zapiekanka smakuje wyśmienicie, a do tego wygląda bardzo efektownie. Nikt jej się nie oprze.
Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Do tego jest pożywne i syte. Zaskocz swoich domowników i przygotuj im tortową zapiekankę z tortilli już dziś!
TORTOWA ZAPIEKANKA Z TORTILLI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
- 250 g sera żółtego
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na patelnię przełożyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej. Smażyć do zarumienienia mięsa i na koniec dodać ketchup.
2. Na osobnej patelni zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć wszystko razem około 5 minut. Po upływie czasu całość przełożyć na patelnię z mięsem.
3. Kolejno na patelnię dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę i całość wymieszać.
4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ranty lekko natłuścić.
5. Na spód położyć 2 tortille, a na nie wyłożyć 1/2 przygotowanego farszu i posypać 1/3 sera żółtego.
6. Na farszu ułożyć kolejne 2 tortille, a na nie kolejną porcję farszu, ser i całość przykryć ostatnimi 2 tortillami.
7. Wierzch tortilli posypać pozostałym serem żółtym.
8. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.
9. Aby zapiekanka tortowa dobrze się kroiła powinna postać około 15 minut po wyjęciu z piekarnika.