Ciasto kajmakowe
Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto kajmakowe czyli ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z migdałami. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, jak i na specjalne okazje.
Ciasto kajmakowe na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Oprócz tego że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto kajmakowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE
Składniki
Biszkopt:
- mąka – 3/4 szklanki
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- kakao – 1/2 łyżki
- proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
- budyń o smaku toffi bez cukru – 1 opakowanie (40 g)
- szczypta soli
Masa:
- śmietana kremówka – 500 ml
- żelatyna – 2 łyżeczki
- wrzątek – 80 ml
- cukier puder – 2 łyżki
Dodatkowo:
- kajmak (masa krówkowa) – 1/2 puszki
- szklanka migdałów
Blacha: 24x24cm
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać cukier oraz żółtka.
2. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
3. Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, grzanie góra-dół.
4. Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwie części.
5. Przygotować masę: żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
7. Na biszkopt wyłożyć masę i przykryć drugim. Wierzch ciasta posmarować lekko podgrzanym kajmakiem i posypać migdałami.