Pasztet z jajkiem w środku

Pasztet z jajkiem w środku

Pasztet z jajkiem w środku to pyszna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Z pewnością zachwyci rodzinę i gości.

Ten domowy pasztet jest lekki bo z drobiu, ma jedwabistą konsystencję oraz wyrazisty smak dzięki wątróbce i aromatycznym ziołom. W środku ukrywają się jajka ugotowane na twardo, które dodają całości charakteru i wyjątkowego smaku. Polecam wypróbować przepis i samemu przekonać się jak rewelacyjnie smakuje.

PASZTET Z JAJKIEM W ŚRODKU PRZEPIS

Składniki / 2 foremki

Wywar

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • zielone liście z pora

Dodatkowo

  • 2 jajka surowe
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Przygotowanie

WYWAR:

  • Udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do przykrycia i zagotowujemy. Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką. Ogień zmniejszamy na minimum.
  • Cebulę obieramy i opalamy na ogniu, lub na suchej patelni aż zbrązowieje. Marchew obieramy, z pora odcinamy zielone liście. Te oraz pozostałe składniki takie jak posiekana pietruszka, ziele angielskie oraz liść laurowy przekładamy do gotującego się mięsa.
  • Całość gotujemy przez ok. 2 godziny bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

PASZTET:

  • Bułkę kajzerkę zalewamy wywarem i odstawiamy na kilka minut do namoczenia.
  • Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy wątróbkę i całość dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Z wywaru wyjmujemy mięso, marchew i pietruszkę. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę wraz z kajzerką, marchewką, pietruszką i usmażoną wątróbką.
  • Białka z dwóch jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa i całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Następnie do mięsnej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy do połączenia.
  • Foremki aluminiowe smarujemy tłuszczem i umieszczamy w nich warstwę pasztetu. Następnie układamy na nim ugotowane jajka, po trzy na foremkę. Całość przykrywamy pozostałym pasztetem.
  • Foremki z zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
wielkanocny pasztet
pasztet drobiowy z jajkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

“Komentarz do Pasztet z jajkiem w środku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − dwa =