Szybkie ciasteczka z czekoladą
Przepis na pyszne i szybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, które będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasteczka wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Należy tylko pamiętać, aby ich nie spiec. Takie ciasteczka z czekoladą można również przygotować wcześniej, zamknąć w pojemniczku i zabrać ze sobą do pracy czy na piknik. Polecam!
SZYBKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie
1. Masło przełożyć do miski, wsypać cukier i zmiksować na puch. Kolejno dodać jajko i krótko zmiksować.
2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać, ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i zagnieść ciasto.
3. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, spłaszczając je lekko ręką.
4. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12 minut.