Pasta czosnkowa

Pasta czosnkowa

Przepyszna i łatwa w przygotowaniu pasta z pieczonego czosnku. Idealnie sprawdzi się na kanapki lub jako dodatek do sosów, czy zup. Poza bogatym smakiem pasta czosnkowa to także doskonałe źródło wielu witamin, które m.in. wspomagają naszą odporność. Przepis na pastę czosnkową jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku prostych składników. Koniecznie wypróbujcie!

PASTA CZOSNKOWA PRZEPIS

Składniki

  • 6 główek czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

2. Ostrym nożem ścinamy ok. 1 cm główki czosnku, aby odsłonić ząbki.

3. Następnie czosnek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut.

4. Po upieczeniu czosnek zbrązowieje i stanie się mięciutki.

5. Gdy nasz czosnek już ostygnie, wyciskamy z niego miąższ do miseczki.

6. Następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy.

Pasta czosnkowa przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − jedenaście =