Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Istnieją takie dodatki do obiadu, które potrafią odmienić nawet najprostsze danie. Jednym z nich jest surówka z kapusty pekińskiej i pora – chrupiąca, delikatna i pełna witamin. Wzbogaci smak i doda lekkości całemu talerzowi.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki wystarczy pokroić i połączyć z sosem. Surówka doskonale sprawdzi się również jako dodatek do potraw z grilla, dlatego, jeśli organizujecie małe przyjęcie w ogrodzie, ta surówka z kapusty pekińskiej i pora będzie idealnym uzupełnieniem zarówno grillowanych mięs, jak i dań rybnych.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I PORA PRZEPIS
Składniki
- 1 kapusta pekińska
- 1 ogórek świeży
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mały por
- pęczek rzodkiewki (ok. 10 sztuk)
Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Kapustę pekińską szatkujemy.
- Obranego ogórka oraz rzodkiewkę kroimy w półplastry, pora w półkrążki.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną, musztardą, solą oraz pieprzem.
- Do miski przekładamy przygotowane składniki, dodajemy sos i mieszamy.
- Dekorujemy wedle uznania.

