Pączki pieczone
Pączki pieczone to świetna alternatywa dla pączków smażonych na głębokim oleju. Są o wiele lżejsze, mniej kaloryczne, a smakują równie pysznie.
Wiele osób uważa, że nie ma czegoś takiego jak pączki z piekarnika i to profanacja słowa “pączki”. Zgadzam się z tym, tradycyjne pączki powinny być usmażone, wypełnione dużą ilością nadzienia i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jednak dla tych, którzy są na diecie, lub nie mogą jeść smażonych rzeczy ze względów zdrowotnych, pączki z piekarnika będą świetnym rozwiązaniem.
Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na pączki pieczone w piekarniku. Są przepyszne, miękkie i bardzo podobne w smaku do tych tradycyjnych.
PĄCZKI PIECZONE PRZEPIS
Składniki (na ok. 15 sztuk)
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 opak. cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- marmolada do wypełnienia pączków
- 1 jajko do smarowania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
2. Po upływie czasu do zaczynu dodać resztę cukru, cukier wanilinowy, mąkę, sól, roztopione masło, jajko oraz żółtka. Całość wymieszać za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
3. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i wykrawać kółeczka.
5. Pączki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Po upływie czasu pączki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Piec przez 15 minut do zarumienienia.
7. Upieczone pączki odstawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą szprycy nadziać marmoladą. Na koniec posypać cukrem pudrem.