Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do każdego dania obiadowego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak i z rybą. Biała kapusta dostępna jest w sklepach cały rok, dlatego też tę surówkę można przygotować o każdej porze roku.
Przepis na surówkę z białej kapusty jest niesamowicie prosty, a jej dodatek sprawia, że każde danie smakuje o wiele lepiej. Taką surówkę można również wykorzystać podczas przygotowania domowych kebabów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ta surówka z pewnością Wam posmakuje!
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- kilka gałązek kopru
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie
- Kapustę drobno poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie. Posolić, wymieszać za pomocą dłoni, wcierając sól w kapustę, dzięki czemu zmięknie. Wymieszaną kapustę odstawić na 15 minut.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Koperek drobno posiekać.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem.
- Do miski z kapustą dodać marchewkę, cebulę, sos, ocet jabłkowy, szczyptę cukru oraz pieprzu. Wymieszać i sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić do smaku. Surówkę odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.