Kostki kokosowe
Kostki kokosowe (znane również jako kudłacze lub lamingtony) to pyszne ciastka biszkoptowe oblane czekoladową polewą i obsypane wiórkami kokosowymi. Idealnie sprawdzą się na święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam na przepis na obłędnie pyszne domowe kostki kokosowe!
KOSTKI KOKOSOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- 250 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i miksować jeszcze przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Kolejno stopniowo wlewać olej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy jajecznej. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę i piec około 40 minut w 160 stopniach.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić w kostki.
Polewa
- Do rondelka przełożyć masło, mleko, cukier oraz kakao. Wstawić na średni ogień i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować masę często mieszając przez kilka minut.
- Gotową polewę zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
- Kawałki biszkoptu moczyć w ciepłej polewie, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Tak przygotowane kostki wstawić na kilka godzin do lodówki.