Kostki kokosowe

Kostki kokosowe

Kostki kokosowe (znane również jako kudłacze lub lamingtony) to pyszne ciastka biszkoptowe oblane czekoladową polewą i obsypane wiórkami kokosowymi. Idealnie sprawdzą się na święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam na przepis na obłędnie pyszne domowe kostki kokosowe!

KOSTKI KOKOSOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i miksować jeszcze przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Kolejno stopniowo wlewać olej.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy jajecznej. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę i piec około 40 minut w 160 stopniach.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić w kostki.

Polewa

  • Do rondelka przełożyć masło, mleko, cukier oraz kakao. Wstawić na średni ogień i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować masę często mieszając przez kilka minut.
  • Gotową polewę zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  • Kawałki biszkoptu moczyć w ciepłej polewie, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  • Tak przygotowane kostki wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kostki kokosowe przepis
kokosowa kostka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 3 =