Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to przepyszne danie. Jeśli lubicie szybkie i smaczne rozwiązania, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Zapiekanka jest bardzo smaczna, łatwa do odgrzania, dzięki czemu można przygotować ją na dwa dni. Wystarczy odgrzać ją na patelni, piekarniku czy mikrofali. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym jest bardzo łatwy, a do jej przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Kupicie je w każdym sklepie. Zapiekankę tą przygotowywałam już kilka razy i każdy zachwycał się jej smakiem. Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • szczypiorek

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Do cebuli przekładamy mięso, doprawiając je solą, pieprzem oraz papryką słodką. Kolejno do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do mięsa i cebuli dodajemy 5 łyżek ketchupu, całość dokładnie mieszamy.
  • Paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w talarki. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy przyprawę do ziemniaków i dokładnie mieszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy podsmażone z cebulką mięso. Następnie układamy na nim pokrojoną w kosteczkę paprykę.
  • Kolejno w farsz delikatnie wciskamy talarki ziemniaków, układając je pionowo do góry. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 50 minut.
  • Gotową zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz polewamy ketchupem.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.