Drożdżowe bułeczki z budyniem i jabłkami
Domowe bułeczki z budyniem i jabłkami to świetna propozycja zarówno na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, jak również jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze pięknie pachną!
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Szczególnie te puszyste bułeczki z budyniem i jabłkami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie i delikatne. W połączeniu z budyniem i jabłkami tworzy doskonały smakołyk, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli szukacie pomysłu na proste i smaczne drożdżówki z budyniem i jabłkami, koniecznie wypróbujcie nasze bułeczki!
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BUDYNIEM I JABŁKAMI PRZEPIS
Składniki (ok. 16 sztuk)
Ciasto drożdżowe
- 30 g drożdży świeżych
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- 100 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie
- 4 jabłka
- 0,5 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 40 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru
Przygotowanie
- Ciasto drożdżowe: do miseczki wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, wbijamy jajka i dodajemy pozostały cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Budyń: Do rondelka wlewamy 3/4 mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Kruszonka: składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy palcami.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 16 części. Z każdego kawałka formujemy placek. Za pomocą szklanki robimy wgłębienie i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Następnie na każdy kawałek ciasta wykładamy porcję budyniu i jabłek. Na koniec całość posypujemy kruszonką.
- Bułeczki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.