Ciasto pianka

Ciasto pianka to bardzo lekki i delikatny wypiek. Przygotowany jest na cienkim biszkopcie z dodatkiem puszystej masy na bazie galaretki i śmietanki 30%. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno poprawi smak popołudniowej kawy.

Ciasto pianka jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też bez obaw każdy z Was może się pokusić o jego wykonanie w swoim domu. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO PIANKA

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody

MASA

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2x 400 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy łyżkę wody. Całość wylewamy na blaszkę 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

MASA PIANKOWA

  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie ubijamy 400 ml śmietany kremówki z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Do ubitej piany wlewamy płynną, przestygnięta galaretkę cytrynową. Masę wylewamy na przestygnięty biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Czynność powtarzamy z galaretką truskawkową. Całość odstawiamy do lodówki do stężenia.

GALARETKA

  • Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × jeden =