Ślimaczki z szynką i serem
Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki i sera to przekąska idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzą się na domowe imprezy lub na ciepłą kolację. Mimo, że ślimaczki z szynką i serem składają się tylko z kilku prostych składników, to smakiem oczarują każde podniebienie. Jeśli organizujesz małą imprezę ze znajomymi, lub szukasz fajnej przekąski do filmu, ślimaczki z szynką i serem sprawdzą się idealnie.
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów sera mozzarella
- kilka plastrów szynki
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie
1. Ketchup wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem i ziołami.
2. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj przygotowanym sosem. Następnie ułóż plastry szynki i sera.
3. Całość zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Roladę pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.
4. Tak przygotowane roladki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia na leżąco.
5. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 15 minut.
6. Podawaj z ulubionym sosem lub same.