Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami z włoską nutą ziół. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne do podania na świąteczny stół, lub jako przekąska na imprezę.
Śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą robi się bardzo szybko. Na przygotowanie tego fajnego śledzika poświęcisz nie więcej niż 20 minut, a ich wspaniały smak i aromat oczaruje każdego gościa. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pysznego śledzia z suszonymi pomidorami i cebulą.
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki
- 5-6 płatów śledziowych a’la matias
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Śledzie wymoczyć w wodzie przez min. 1 godzinę. Po tym czasie osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w paseczki o szerokości ok. 2-3 cm.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.
4. Ocet wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami.
5. Śledzie wraz z cebulą przełożyć do miski i zalać powstałą marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.