Pulpety zapiekane z młodą kapustą

Pulpety zapiekane z młodą kapustą

Pulpety pieczone na młodej kapuście to bardzo smacznie danie z piekarnika. Warto je przygotować, kiedy w naszym kraju sezon na młodą kapustę w pełni! Zaserwowanie w towarzystwie młodych ziemniaczków smakuje naprawdę rewelacyjnie! 

Te pulpeciki pieczone na młodej kapuście zazwyczaj robię z podwójnej porcji na dwa dni. Pierwszego dnia jemy je z ziemniakami a kolejnego z pieczywem. W obu wariantach smakują super. Polecam i Wam wypróbować przepis. Smacznego!

Składniki

Klopsiki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Kapusta

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 100 g tartej mozzarelli
  • świeży koperek

Wykonanie

  • Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać 2 łyżki bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. 
  • Uformować kotleciki i obtoczyć w mące. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron, na patelni i odrobiną tłuszczu.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. 
  • Marchew zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Razem chwilę podsmażać. 
  • Kapustę drobno poszatkować, przełożyć na patelnię, zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 6-7 minut. Po czasie zdjąć pokrywkę, wlać zblendowane pomidory z puszki, dodać paprykę słodką, ostrą, szczyptę soli oraz pierzu. Podsmażać razem kilka minut. 
  • Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć usmażone pulpeciki. Całość posypać tartą mozzarellą. 
  • Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowe danie posypać świeżym koperkiem.
Pulpety zapiekane na młodej kapuście
Pulpety pieczone na młodej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + czternaście =