Sałatka poezja smaku

Sałatka poezja smaku

Tym razem w naszym domu zagościła sałatka poezja smaku. Szybka, smaczna a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Sałatkę zrobiłam na wieczór, kiedy odwiedzili nas znajomi i każdy bardzo ją chwalił, dlatego też postanowiłam z Wami podzielić się przepisem.

Do przygotowania sałatki poezja smaku potrzebujemy fileta z kurczaka, jabłek, żurawiny oraz orzechów nerkowca. Te 4 proste składniki zakupicie w każdym sklepie, dlatego zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. Smacznego!

SAŁATKA POEZJA SMAKU – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. 
  • Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, by zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 
  • Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
  • Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, szczyptą soli oraz pieprzu. 
  • Do naczynia przekładamy kurczaka, jabłka, orzechy oraz żurawinę. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy. 
Sałatka poezja smaku
Sałatka poezja smaku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − trzy =