Sernik wykwintny
Ten sernik to wypiek, który oczaruje każde podniebienie. Jest bardzo delikatny i puszysty. Zachwycił swoim wyjątkowym smakiem moją rodzinkę, tak więc na stałe zagości w moich ulubionych przepisach. Sernik wykwintny doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Można go upiec na święta, rodzinne spotkania, czy po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na sernik wykwintny jest bardzo prosty, więc każdy bez problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem.
SERNIK WYKWINTNY PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas pieczenia: 80 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
Spód
- 150 g zbożowych ciasteczek
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa
- 0,5 kg sera twarogowego półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 300 g sera z wiaderka
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie
Spód
- Ciasteczka zbożowe pokruszyć na konsystencję piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia, wsypać zmielone ciasteczka i uklepać dokładnie łyżką. Wstawić do lodówki.
Masa serowa
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski przełożyć 2-krotnie zmielony twaróg, ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy, roztopioną czekoladę, śmietankę i jajka. Całość zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia składników.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową.
- Następnie tortownicę umieścić w blaszce, wlać do niej wrzącą wodę, do około 1/3 wysokości i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 80 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa
- Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać sernik. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.