Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami
Naleśniki to jedno z naszych ulubionych dań, uwielbiamy je zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. W sezonie na młodą kapustę bardzo często w naszym domu goszczą naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami. Są przepyszne, proste w przygotowaniu i idealne na rodzinny obiad. Do farszu z kapusty i pieczarek dodałam jeszcze kurczaka, dzięki czemu naleśniki są naprawdę sycące. Całość smakuje obłędnie, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
NALEŚNIKI
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
FARSZ
- 1/2 główki młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 350 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15-20 minut, by ciasto odpoczęło.
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy słodką papryką, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na osobną patelnię z odrobiną masła i podsmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy na patelnię. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli, całość razem podsmażamy przez kilka minut.
- Kapustę drobno siekamy, przekładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez około 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy usmażonego kurczaka i mieszam.
- Porcję przygotowanego farszu przekładamy na naleśnika i zawijamy jak na tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki podsmażamy z obu stron na patelni grillowej.