Sernik na zimno z galaretką i nasionami chia

Mega smaczny i prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i bananami. Wystarczy kilka składników, które z pewnością wiele z Was posiada w swojej lodówce, by wyczarować ten smaczny deser.

Sernik na zimno to bardzo popularny rodzaj sernika, który jest bardzo szybki w przygotowaniu. Można go przygotować z dodatkiem różnych owoców takich jak truskawki, banany czy maliny. Miałam pod ręką banana, więc przygotowałam sernik na zimno z dodatkiem galaretki cytrynowej i banana.

Jeśli macie ochotę na małe co nieco, koniecznie zapoznajcie się z moim przepisem na pyszny sernik na zimno, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia!

Składniki

BISZKOPT

  • 2 jajka L
  • 50 g cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku

GALARETKA

  • galaretka cytrynowa 
  • 450 ml wrzątku 
  • banan 

Przygotowanie

BISZKOPT

Wymiar blachy to 18×13 cm – jest to 1/2 tradycyjnej blachy.

  • Ubić białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru.
  • Dodać żółtka, ubijać aż składniki się połączą.
  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką.  
  • Ciasto przelać do blachy wyłożonej papier do pieczenia. Piec 25 minut w 170 stopniach.

MASA SEROWA

  • Nasiona chia zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, przemieszać co jakiś czas, w momencie przygotowania pozostałych składników.
  • Twaróg przełożyć do misy, dodać cukier i miksować kilka minut. 
  • Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, mieszać do momentu aż się rozpuści. 
  • Zagęszczone nasiona chia dodać do masy serowej, zmiksować.
  • Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy chwilkę – do połączenia się składników. 
  • Galaretkę przygotować na 450 ml wody. Odstawić do wystudzenia. 
  • Masę serową rozsmarować na biszkopcie.
  • Na masie serowej wyłożyć pokrojonego w paseczki  banana.
  • Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 5 =