Sernik Delicja
Sernik delicja to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Sernik jest przepyszny! Delikatny, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Można go przygotować z prostych i ogólnodostępnych składników. Wasi gości po skosztowaniu z pewnością poproszą o dokładkę! Zapraszam na przepis!
SERNIK DELICJA – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 660 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 180 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 1 opakowanie delicji wiśniowych
Wykonanie
- Do miski przełożyć ser z wiaderka, śmietankę, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
- Kolejno, miksując na małych obrotach stopniowo dodawać jajka, następnie proszek budyniowy i sok z cytryny.
- Tortownicę o średnicy 24 cm, wyścielić papierem do pieczenia, na spód wyłożyć delicje.
- Do tortownicy powoli wlewać masę serową, początkowo, po kilka łyżek, by delicje nie wypłynęły na górę.
- Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku, bez uchylania drzwiczek i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.
- Polewę wyłożyć na przestygnięty sernik, wierzch udekorować pokrojonymi delicjami.