Sałatka z szynką parmeńską i orzechami
Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką to doskonała opcja zarówno na kolację, obiad, jak i na imprezę lub spotkanie rodzinne. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i z pewnością zachwyci niejedno podniebienie!
SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I ORZECHAMI – PRZEPIS
Składniki
- 2 garście rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- ser z niebieską pleśnią
- opakowanie szynki parmeńskiej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Rukolę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz jako pierwsza warstwa.
- Następnie szynkę parmeńską pokroić w paseczki i ułożyć na rukoli.
- Gruszkę obrać, usunąć gniazda i pokroić w kosteczkę. Ułożyć na szynce parmeńskiej.
- Następnie dodać pokrojony w kostkę ser i całość posypać orzechami włoskimi.
- Składniki na sos wymieszać ze sobą i przed podaniem polać nim sałatkę.