Sałatka z rzodkiewką i ziemniakami
Sałatka z rzodkiewką i ziemniakami to szybka i smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, czy na kolację. Sałatka w swoim składzie zawiera rzodkiewkę, ziemniaki, jajka i cebulkę, dodatek to parówki, które można pominąć lub zastąpić ulubioną szynką.
Do przygotowania sałatki polecam specjalne ziemniaki na sałatkę, które mniej się rozlatują podczas mieszania sałatki. Dzięki temu sałatka dużo lepiej wygląda i smakuje.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z RZODKIEWKĄ I ZIEMNIAKAMI
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 5 ziemniaków do sałatek
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 4 parówki (dobrej jakości)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, polecam wybrać rodzaj ziemniaków przeznaczonych do sałatek. Nie będą się tak rozsypywać.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, parówki w plasterki.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.