Filet z kurczaka w kremowym sosie z boczkiem i szpinakiem

Filet z kurczaka w kremowym sosie z boczkiem i szpinakiem to pyszne danie, które zachwyca połączeniem prostoty i wyrazistego smaku.
Soczyste kawałki z kurczaka w połączeniu ze szpinakiem, boczkiem w aksamitnym sosie serowo-śmietanowym, tworzą aromatyczną, sycącą potrawę idealną na obiad czy kolację. Ten przepis na kurczaka z powodzeniem sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i podczas spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Można go serwować z makaronem, ryżem lub ziemniakami – każda wersja będzie smakować wyśmienicie! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g sera gorgonzola
- 100 g boczku wędzonego
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g szpinaku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
- Na osobnej patelni podsmażyć boczek. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do boczku, przemieszać i dusić kilka minut. Następnie dodać szpinak, przemieszać i dusić do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- Gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na patelnię i mieszać do momentu, aż się rozpuści.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z mlekiem i łyżka mąki, przelać na patelnię, przemieszać i podgrzać przez kilka minut. Na koniec dodać podsmażonego kurczaka i wymieszać.

