Sałatka z chipsami

Sałatka z chipsami to idealna propozycja na imprezę. Nie tylko świetnie się prezentuje na stole, ale także fantastycznie smakuje. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a swoim smakiem urzeknie nawet najbardziej wymagajace podniebienie. Koniecznie spróbujcie!

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka – ok. 500 g
  • 1 marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jaja
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 100g chipsów paprykowych prążkowanych

Sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 200g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Marchewkę obrać i zagotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo.
  3. Cebulkę obrać i pokroić w małą kosteczkę.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki przekroić na pół.
  5. Marchewkę pokroić na paseczki, a jajka na ćwiartki.
  6. Przygotować sos: w miseczce umieścić czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać.

W salatatce układać warstwowo:

  • marchewka
  • jajka
  • połowa sosu
  • usmażona pierś z kurczaka
  • cebulka
  • ketchup
  • kukurydza
  • pomidorki koktajlowe
  • pozostała część sosu
  • chipsy

Ta sałatka jest uwielbiana w mojej rodzinie. Staramy się ją przygotowywać na większe przyjęcia i zawsze znika ze stołu jako jedna z pierwszych.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 20 =