Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową

Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową to wyjątkowe połączenie tradycyjnego ciasta makowego z delikatnym musem jabłkowym i słodką, aksamitną polewą czekoladową. Ten pyszny makowiec to idealny wypiek na świąteczny stół lub inne wyjątkowe okazje. Ciasto jest naprawdę przepyszne i wbrew pozorom naprawdę łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam ten przepis!
MAKOWIEC Z JABŁKAMI I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
CIASTO MAKOWE
- 8 jajek
- 200 g masła
- 500 ml mleka
- 220 g cukru pudru
- 400 g maku
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
MUS JABŁKOWY
- 600 g obranych jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka cynamonu
- POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Mak wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 30 minut do napęcznienia. Po upływie czasu mak odsączamy z nadmiaru mleka. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodając cukier puder. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie wlewamy olejek migdałowy.
- Ciągle miksując na małych obrotach, partiami dodajemy mak, następnie kaszę manną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do masy i mieszamy.
- Do osobnej miski przekładamy białka jajek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pianę z białek dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Całość przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na dwa blaty.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i podsmażamy. Zdejmujemy z gazu, wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy. Mus jabłkowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wykładamy na blat makowy. Przekładamy drugim blatem.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.


