Zapiekanka pasterska

zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska czyli pyszna propozycja obiadowa z mielonego mięsa pod ziemniaczanym płaszczem. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Napewno posmakuje całej rodzinie.

Zapiekanka pasterska smakuje równie dobrze odgrzana na drugi dzień. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku, lub na patelni czy w mikrofali. Zapiekankę robiłam już kilka razy i zawsze smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam do wypróbowania tego wspaniałego przepisu!

ZAPIEKANKA PASTERSKA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g dowolnego mięsa mielonego
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 300 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła.

3. Mięso mielone przełożyć na patelnię przyprawić przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Smażyć do zarumienienia.

4. Następnie do mięsa dodać sos pomidorowy i wymieszać.

5. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać do nich podsmażoną cebulę, mleko oraz pieprz do smaku. Rozgnieć przy pomocy tłuczka.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nie tłuczone ziemniaki.

7. Całość posypać startym na tarce żółtym serem.

8. Zapiekankę piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

9. Po upieczeniu posypać pietruszką.

zapiekanka pasterska przepis
zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.