Makaron z młodą kapustą

Makaron z młodą kapustą

Makaron z młodą kapustą to bardzo proste danie, które składa się z zaledwie kilku składników. W wielu domach mówi się na nie łazanki, chociaż w mojej potrawie nie ma typowego makaronu łazankowego o kształcie kwadracików.

Przepis na makaron z młodą kapustą jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Kiedy kończy się zima, nie mogę się doczekać, kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, by móc przygotować to danie. Robi się je naprawdę szybko i przyjemnie, dlatego zachęcam i Was do wypróbowania przepisu.

PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 160 g makaronu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu
  • 150 g boczku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. 
  • Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. 
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Kapustę oraz marchewkę marchewką przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-7 minut.
  • Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość razem podsmażamy, aż cebula nabierze koloru. 
  • Kapustę z marchewką przekładamy na patelnię z boczkiem cebulką, mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec wsypujemy ugotowany makaron, mieszamy.
Makaron z młodą kapustą
Makaron z młodą kapustą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 1 =