Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym

Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym

Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na domowy obiad. Składa się z kilku prostych składników i jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Moja rodzinka bardzo lubi zapiekanki obiadowe, dlatego też goszczą one w naszym domu bardzo często.

Dużą zaletą zapiekanek jest to, że w łatwy sposób można je odgrzać. Przygotowując większą porcję można cieszyć się jej cudownym smakiem przez dwa dni, mając pewność, że zachowa swój smak.

Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych zapiekanek do wypróbowania mojego przepisu. Jestem pewna, że zapiekanka tostowa z mięsem mielonym Wam posmakuje. Polecam także inne zapiekanki obiadowe z mojego bloga jak na przykład: zapiekanka a’la hamburger czy zapiekanka makaronowa z kurczakiem.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ TOSTOWĄ Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 180 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka kromek chleba tostowego
  • sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło. Następnie przesypujemy cebulę i podsmażamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Następnie przekładamy na patelnię do duszącej się cebuli.
  • Mięso mielone doprawiamy przyprawą do mięsa, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na patelnię do cebuli i papryki.
  • Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy ketchup oraz kukurydzę. Całość dusimy kilka minut.
  • Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Na chleb wykładamy zawartość patelni.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie posypujemy nim zapiekankę.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  • Wierzch gotowej zapiekanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka tostowa z mięsem mielonym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście − 8 =