Rurki nadziewane mięsem
Pyszny makaron nadziewany mięsem mielonym zapiekany w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na sycący obiad. Danie jest dość proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Przepis na rurki nadziewane mięsem
Składniki
Farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 szklanka wody
- oregano
Dodatkowo:
- makaron cannelloni
- oliwa do smażenia
- ser żółty
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie
- Cebulę z czosnkiem drobno kroimy i przesmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy przyprawami i smażymy ok. 10 min.
- Surowe rurki cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. W międzyczasie blendujemy pomidory z puszki z koncentratem i wodą. Doprawiamy szczyptą oregano.
- Tak przygotowanym sosem zalewamy ułożone w naczyniu rurki wypełnione farszem – sos powinien zakrywać rurki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. 10 minut przed wyjęciem, posypujemy startym serem i zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.