Makaron penne z serem blue i szpinakiem
Pyszny makaron w aromatycznym i kremowym sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To pomysł na smaczny obiad, który można przygotować w dosłownie 15 minut!
Łatwe i bardzo smaczne danie obiadowe, a przy tym ekspresowe do zrobienia. Idealne dla osób, które nie lubią przesiadywać w kuchni, a także fajna opcja na awaryjny obiad, kiedy mamy mało czasu na jego przygotowanie. Gwarantuję, że po wypróbowaniu przepisu, powrócicie do niego jeszcze nie raz!
MAKARON PENNE Z SEREM BLUE I SZPINAKIEM
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g makaronu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 gruszka
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 50 ml mleka
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta suszonych płatków chilli
Wykonanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym przez producenta.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut.
- Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię. Dodajemy również pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Dusimy kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię.
- Śmietankę mieszamy z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu. Przelewamy na patelnię i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanymi orzechami oraz suszonymi płatkami chilli.