Makaron penne z serem blue i szpinakiem

Pyszny makaron w aromatycznym i kremowym sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To pomysł na smaczny obiad, który można przygotować w dosłownie 15 minut!

Łatwe i bardzo smaczne danie obiadowe, a przy tym ekspresowe do zrobienia. Idealne dla osób, które nie lubią przesiadywać w kuchni, a także fajna opcja na awaryjny obiad, kiedy mamy mało czasu na jego przygotowanie. Gwarantuję, że po wypróbowaniu przepisu, powrócicie do niego jeszcze nie raz!

MAKARON PENNE Z SEREM BLUE I SZPINAKIEM

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g makaronu
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 50 ml mleka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonych płatków chilli

Wykonanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym przez producenta. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut. 
  • Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię. Dodajemy również pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Dusimy kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię. 
  • Śmietankę mieszamy z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu. Przelewamy na patelnię i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanymi orzechami oraz suszonymi płatkami chilli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *