Makaron penne z serem blue i szpinakiem

Pyszny makaron w aromatycznym i kremowym sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. To pomysł na smaczny obiad, który można przygotować w dosłownie 15 minut!

Łatwe i bardzo smaczne danie obiadowe, a przy tym ekspresowe do zrobienia. Idealne dla osób, które nie lubią przesiadywać w kuchni, a także fajna opcja na awaryjny obiad, kiedy mamy mało czasu na jego przygotowanie. Gwarantuję, że po wypróbowaniu przepisu, powrócicie do niego jeszcze nie raz!

MAKARON PENNE Z SEREM BLUE I SZPINAKIEM

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g makaronu
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruszka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 50 ml mleka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonych płatków chilli

Wykonanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym przez producenta. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut. 
  • Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię. Dodajemy również pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Dusimy kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię. 
  • Śmietankę mieszamy z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu. Przelewamy na patelnię i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanymi orzechami oraz suszonymi płatkami chilli.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =