Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami
Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na smaczną i nietuzinkową przekąskę. Pięknie prezentuje się na stole i super smakuje!
Szpinakowa rolada z dodatkiem suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej to super przekąska na rodzinne spotkania, domowe imprezy, święta czy sylwestra. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
ROLADA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 125 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 300 g serka śmietankowego typu Almette
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
Wykonanie
- Do wysokiego naczynia przekładamy szpinak, wlewamy mleko, dodajemy żółtka jajek oraz cukier. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników.
- Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, przekładamy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę szpinakową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Na placek szpinakowy wykładamy serek Almette i rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pomidory oraz szynkę parmeńską układamy na serku. Następnie całość zwijamy w roladę, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu kroimy na roladki o grubości 2-3 cm.
Czy można dać serek chrzanowy Almette
Oczywiście 🙂